Dades de la Ciutat

Albaida es troba situada a la comarca de la Vall d'Albaida, al sud de la província de València a la Comunitat Valenciana. Els seus 36 km² d'extensió limiten amb els municipis d'Aielo de Malferit, l'Olleria, Bufali, El Palomar, Atzeneta d'Albaida, Muro, Agres, Benissoda i Agullent.

La situació estratègica d'Albaida, per damunt del marge esquerre del riu Albaida i amb una latitud mitjana sobre el nivell del mar d'aproximadament 320m, ha propiciat al llarg dels segles l'assentament de diferents cultures. En l'actualitat, Albaida compta amb 6031 habitants.

El topònim Albaida prové de l'àrab "Al-Baida", que significa "La Blanca", encertat nom concebut en època andalusí pel color blanquinós de la terra que il·lustra el paisatge ondulant de la nostra comarca.

El municipi d'Albaida es divideix en tres zones: la zona sud, de difícil orografia, és la més muntanyosa i accidentada a causa de la presència de les Serres d'Agullent i del Benicadell entre les seues vessants naix el riu Albaida. Cal destacar l'Ombria del Benicadell, paratge protegit des de gener de 2006 i que destaca pel seu gran valor forestal i els seus rics jaciments arqueològics.

A la zona intermèdia apareix el nucli urbà de la població, on trobem un ric patrimoni històric presidit pel Clos de la Vila, antic recinte emmurallat de la ciutat, que alberga el Palau dels Milà i Aragó, l'Església Arxiprestal de l'Assumpció, el Museu Internacional de Titelles, la Casa-museu del pintor José Segrelles, el Museu de Betlems i Diorames, així com parts pertanyents al llenç de les muralles com el Portal de la Vila, la Porta de València o Aljorf, el Portal Major, la Barbacana de Sant Cristòfol o Campanar de l'Assumpció, on es conserva el toc manual de campanes des de el segle XIII, sent l'única població de la Comunitat Valenciana que l'ha conservat i que va ser declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial per la Generalitat Valenciana en l'any 2013.

Finalment, a la zona nord predominen els camps de conreu, on destaquen els arbres fruiters de secà, oliveres, garrofers i la vinya.

El nucli urbà d'Albaida es divideix en dues àrees ben diferenciades: el nucli històric, on trobem edificacions que van des del segle XIII al XIX, i una nova àrea d'expansió de la ciutat amb arquitectura contemporània i on es concentra la zona comercial de la ciutat.

El casc històric està integrat per set barris: el Clos de la Vila (1248), el Raval Jussà (1248-1400), el Raval Sobirà (Segle XIV), la volta de la Processó (S. XV-XVII), el barri del Reial (1680-1750), el barri de Sant Antoni (1771-1800) i el barri de l'Aljorf, antiga alqueria morisca reedificada al segle XVII.

El Clos de la Vila, assentat sobre un turó amb una elevació de 317 metres sobre el nivell del mar i delimitat pel riu Albaida i el barranc de Bouet (hui en dia cobert per l'avinguda de la Fira), aglutina els principals atractius de la ciutat .

Pel que fa a la climatologia, cal destacar que hi ha un gran contrast entre els mesos freds, amb una temperatura mitjana de 7°C, i els mesos calorosos, on la mitjana es dispara fins als 27°C. Les precipitacions anuals se situen al voltant dels 700 mm, trobant-se els mesos de març, maig i octubre entre els més plujosos.

Albaida compta amb una excel·lent xarxa de carreteres i ferrocarril que li permeten un fàcil accés i estar perfectament comunicada. Les principals vies per carretera són la N-340 i l'A-7, que suposen un ràpid accés des de les principals capitals. L'arribada amb tren es pot efectuar gràcies al servei de rodalies de RENFE en el trajecte València Nord-Xàtiva-Alcoi. També hi ha línies d'autobusos regulars que diàriament fan el trajecte Alcoi-València i Gandia-Ontinyent.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31